İlan karşılaştırması yapabilmeniz için en az 2 adet ilan seçmeniz gerekmektedir.
Yatak
odası, insanların uyku, istirahat ve kişisel ihtiyaçlarının bir
kısmına gerçekleştirdiği hemen her konutta bulunan ana
unsurlardan biri ve en önemlisidir. Birçok medeniyette konutun
diğer bölümlerinden ayrı oluşturulan yatak odalarının sayıları
batı ülkelerinde hemen her evde birden fazladır. Türkçede ve
Türk anlayışında; genel olarak ebeveynlerin paylaştığı bölümü
tanımlayan yatak odası terimi, aslında çocuk ve misafir odalarını
da kapsayan bir kavramdır.
Yatak odası mobilyasını yatak, gardırop, komodin, şifonyer, tuvalet aynası ve aydınlatma unsurları oluşturur. Doğu medeniyetlerinde yatak odalarında, yüksek yatak yerine yer yatağı (döşek) daha çok tercih edilmektedir.
Dünya'nın en eski yatağı, Güney Afrika'da bulundu ve 77.000 yıl öncesine ait olduğu tespit edildi. İki metrekare ve 30 cm derinliğindeki bu yatak bir ailenin sığabileceği büyüklükteydi ve üzerinde bulunan yapraklar böcekleri uzaklaştırmak için kamışların üzerine serilmişti.
İnsanoğlunun uyku düzeneği; yatakların yerden karyola sayesinde yükseltilmesiyle, böylece soğuktan, ıslaktan ve her türlü haşarattan koruma sağlamasıyla küçük çaplı bir değişim geçirmiştir.
Günümüzden yaklaşık 9.000-12.000 yıl öncesine tarihlenen Çatalhöyük yerleşkesinde elde edilen bulgulara göre ailenin yaşadığı konut, bir ana bölüm ve bir ufak bölümden oluşuyordu. Hane halkı ana bölümde uyumaktaydı ve odada bulunan sekiler yatak görevini görüyordu. Diğer ufak bölüm ise; depo ve kiler olarak kullanılmaktaydı.
Doğu medeniyetlerinde bağımsız yatak odası kullanımı çok eskilere dayanmakla birlikte Avrupa'da bu 17inci yüzyıldan itibaren görülmeye başlanmıştır. Bu tarihlerden önce Avrupa'da yatak odası kavramı bile yoktu. Ortak alanlarda bulunan yataklar tül ve perdelerle kapatılarak mahremiyet ihtiyacı sağlanabiliyordu.
Günümüz modern dünyasında, neredeyse her aile ferdi kendine ait bir yatak odasının olmasını tercih etmektedir. Çünkü artık yatak odaları kişilerin mahremiyet alanı haline gelmiştir. Yatak odaları sadece uyumak için değil; vakit geçirmek, dinlenmek, ders çalışmak gibi pek çok farklı maksatlar için kullanılabilmektedir.
Günümüzde
yatak odalarının donanımı; çalışma masası, bilgisayar,
televizyon, oyun konsolu gibi çeşitli aksesuarlarla desteklenmeye
başlamıştır. Modern şartlara göre yeniden düzenlenen yatak
odaları bu sayede sadece yatak odası olarak kullanılmaktan
uzaklaşmış ve bireyin yaşam alanı haline gelmiştir.
Stop Gayrimenkul